Mješoviti pjevački zbor Kulturno-umjetničkog društva „Ban Josip Jelačić“ Zaprešić jedno je od najstarijih pjevačkih društava u ovom dijelu Hrvatske.

Davne 1921. godine u selu Zaprešić osnovan je muški pjevački zbor pod nazivom „Pjevački klub“. Iste je godine grofica Anka Jelačić, dobrotvorka zbora, zboru ime promijenila u „Hrvatsko pjevačko društvo Jelačić – Zaprešić“. Time počinje slavno djelovanje zbora koji 1924. godine u svoj sastav prima i prve pjevačice te postaje mješovitim pjevačkim zborom. Zajednički javni nastup u takvom sastavu održan je 1925. godine prigodom proslave 1000 godina Hrvatskog kraljevstva. Od tada pa do 1945. godine uz veliki broj javnih nastupa djeluje kao protokolarni zbor sela Zaprešić.

Političke okolnosti i ratna zbivanja nepovoljno se odražavaju na djelovanje zbora, ali snagom želje njegovih članova domoljubne i duhovne pjesme opstaju u njegovu opusu. U nekoliko navrata prekidao je, a zatim nastavljao aktivno djelovanje, bez mogućnosti korištenja imena Jelačić. Ponovno se okuplja 1972. godine u pomlađenom sastavu. S vremenom se priključuju i stariji članovi te djeluju u  sklopu Kulturno-umjetničkog društva „Ilija Gregorić“.

Tijekom Domovinskog rata KUD „Ilija Gregorić“ prestaje s djelovanjem, a ratna zbivanja uzrokuju osipanje pjevačkog zbora. Unatoč značajnim teškoćama, ljubav prema pjesmi i posvećenost tadašnjih članova, na čelu s dirigentom Miroslavom Rehorom, nadvladava sve prepreke, a zbor nastavlja djelovati sve do danas.

Budući da je članovima ime Jelačić ostalo u srcu, od 1990.godine nastupaju pod imenom „Zbor Jelačić“.1995. godine Zaprešić postaje gradom, a zbor službeno vraća slavno ime Jelačić i ponosno se naziva punim imenom: MJEŠOVITI PJEVAČKI ZBOR KULTURNO-UMJETNIČKOG DRUŠTVA „BAN JOSIP JELAČIĆ“ ZAPREŠIĆ.

Danas bilježi velik broj javnih nastupa u Zaprešiću, Zagrebačkoj županiji, cijeloj Domovini i izvan njezinih granica. Uza sve navedeno zbor je posebno ponosan na vrlo uspješnu suradnju ostvarenu s drugim pjevačkim zborovima i institucijama Grada Zaprešića i Zagrebačke županije (nastupi povodom Adventa, Valentinova, Uskrsa, ciklusa Cantate Domino - Zagrebački glazbeni podij, Martinja; koncerti u Duhovno obrazovnom centru Marijin dvor, Lužnica u Zaprešiću te na izložbama posvećenim radu i djelu bana Josipa Jelačića i manifestacijama „Noć muzeja“). Poznat je i po javnim nastupima na poziv raznih udruga te javnih osoba kao i humanitarnim koncertima za bolesne i potrebite.

Zborom su dirigirali mnogi dirigenti koji su svojim stručnim i umjetničkim vodstvom uspješno očuvali kulturu zbornog pjevanja, njegujući klasični, folklorni i duhovni izričaj. Osim što bilježi brojčani porast članstva i njegovo pomlađivanje, izdaje i svoj prvi CD te prigodnu pjesmaricu.

Tradicija kvalitete, radosti i entuzijazma zbornog pjevanja nastavlja se pod stručnim i umjetničkim vodstvom današnjeg dirigenta Hrvoja Banaja. Zbor, uz novo, mlado vodstvo KUD-a, najuže surađuje sa svim sekcijama koje se međusobno potiču i nadopunjavaju, rezultat čega su mnogi uspješni samostalni koncerti KUD-a koji još od 1921. godine s ponosom nosi ime Jelačić, a takvo se nasljeđe i u budućnosti mora opravdati.